Život ve slovech, slova v životě : procházka labyrintem českých nářečí - Kloferová, Stanislava, 1955-2020; Šipková, Milena, 1956- (NLN, 2018)
Kolektivní monografie připomíná mnohá naše tradiční nářečí a sleduje jejich vývoj i pozvolné zanikání vlivem postupných změn ve společnosti. Publikace autorů Dialektického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR mapuje mizející bohatství některých slov a slovních obratů, které s sebou nesou významný kulturní odraz naší historie. Tato slova často vypovídají o tom, jak předcházející generace uvažovaly, co prožívaly i jakým způsobem vnímaly dění okolo sebe. Jednotlivé kapitoly tak postupně zrcadlí pozoruhodný svět naší minulosti a snaží se ho přiblížit současným generacím.
Pod názvem: Akademie věd České republiky, Ústav pro jazyk český, v.v.i.
Keywords: čeština; dialekty; etymologie; lidová slovesnost; Czech language; dialects; etymology; folk literature; kolektivní monografie; collective monographs