Umění bez revolucí? : proměny soudobého výtvarného umění - Horáček, Radek, 1959- (B&P Publishing, 2019)
Studie předkládá alternativní přístup k dějinám moderního a současného umění. Na rozdíl od jiných přehledů umění nezkoumá přelomové změny, ale soustřeďuje se spíše na kontinuální rysy uměleckého vývoje. Publikace je složena ze tří oddílů: první obsahuje skupinu teoretických studií, z nichž každá se zaměřuje na dobovou událost či uměleckou hodnotu. Druhá část přináší soubor fotografií a reprodukcí uměleckých děl, z nichž každá je doplněna základními informacemi a stručným výkladem. Třetí část usiluje o přiblížení hlavních uměleckých proudů a směrů posledních desetiletí. V publikaci autor sleduje umění zejména z hlediska funkcí, k jejichž plnění je určeno, a provozu, v němž se uplatňuje. Knížka by měly být podle autora podnětem k nové návštěvě galerie či muzea umění a k novému pozorování uměleckých děl.
Keywords: 19.-21. století; 20.-21. století; dějiny výtvarného umění -- 19.-21. století; moderní umění; teorie umění -- 20.-21. století; umělecké směry a školy -- 20.-21. století; history of art -- 19th-21st centuries; modern art; theory of art -- 20th-21st centuries; art styles and schools -- 20th-21st centuries; monografie; monographs