Hodiny z olova - Denemarková, Radka, 1968- (Host, 2018)
Román, inspirovaný autorčinými pobyty v Číně, je obsáhlou a mnohovrstevnou kritickou reflexí poměrů v této asijské velmoci, ale i stavu západní společnosti. Opus magnum Radky Denemarkové je mnohovrstvým společensko-kritickým románem, jehož středobodem jsou rozpory současné Číny, již autorka charakterizuje jako "rozkvetlou zahradu i koncentrační tábor". Mezi řadou postav, jež Denemarková označuje pouze jejich rolí, je protagonistkou mírně autobiografická Spisovatelka, jež se s Čínou seznamuje, poznává svět disidentů a střetává se s případem nedobrovolného dárcovství orgánů. Z různých důvodů se v Číně ocitá český programátor s rodinou, studentka z USA, francouzský spisovatel či ruský diplomat. Každý z nich zosobňuje konkrétní problém na pozadí problémů obecných, každý prožívá svou zlomovou "hodinu z olova". Vedle psychologie a brilantního pozorovatelství tu autorka klade důraz na kompozici, jednotlivé obrazy promyšleně skládá v monumentální dílo, inspirované nejen politikou Číny, ale i sofistikovanou estetikou její kultury.
Dotisk v roce 2019
Keywords: české romány; Czech fiction