Jezuitská kultura v českých zemích = Jesuitische Kultur in den böhmischen Ländern - Zand, Gertraude, 1964-; Newerkla, Stefan, 1972- (Host, 2018)
Kniha se zabývá působením a vlivem jezuitského řádu v českých zemích. Různorodé tematické a metodologické přístupy přinášejí nové perspektivy filologické, literárněvědné a kulturněhistorické. Jednotícím prvkem všech studií je věcný pohled na dané téma, nepodléhající dlouholeté ideologicky podložené debatě o Tovaryšstvu Ježíšovu. Autoři a autorky jsou přední zástupci české, německé a rakouské bohemistiky a kulturních věd. Nakladatelská anotace.
Keywords: 17.-18. století; 17.-20. století; jezuité -- Česko -- 17.-18. století; jezuitika -- Česko -- 17.-18. století; bohemika -- Česko -- 17.-18. století; katolická literatura -- Česko -- 17.-18. století; barokní literatura -- Česko -- 17.-18. století; literární život -- Česko -- 17.-18. století; literatura a křesťanství -- Česko -- 17.-18. století; intelektuální život -- Česko -- 17.-18. století; náměty, témata a motivy -- 17.-20. století; Jesuits -- Czechia -- 17th-18th centuries; Jesuit studies (sources) -- Czechia -- 17th-18th centuries; Bohemistics (sources) -- Czechia -- 17th-18th centuries; Catholic literature -- Czechia -- 17th-18th centuries; baroque literature -- Czechia -- 17th-18th centuries; literary life -- Czechia -- 17th-18th centuries; literature and Christianity -- Czechia -- 17th-18th centuries; intellectual life -- Czechia -- 17th-18th centuries; themes and motives -- 17th-20th centuries; kolektivní monografie; collective monographs