Karikaturisti : polylegran a obrazový humor 60. let - Ryška, Pavel, 1974- (Paseka ; Vysoké učení technické v Brně, Fakulta výtvarných umění, 2018)
Monografie věnovaná karikatuře, vizuálnímu humoru a satiře v Československu druhé poloviny 50. a v 60. letech 20. století. V tomto období se začíná charakter obrazového humoru proměňovat, mimo jiné i pod vlivem zahraničních a avantgardních vzorů. Tyto změny jsou v publikaci představeny prostřednictvím skupiny Polylegran, jejíž členové se seskupili kolem časopisu Mladý svět. Text, který je doplněn množstvím dobového obrazového materiálu, nabízí vhled do dosud přehlížených rysů československého obrazového humoru, zároveň přibližuje umělecký i společenský kvas význačného období naší poválečné historie.
Chronologický přehled
Keywords: Polylegran (umělecká skupina); 1961-1970; 20. století; umělecké skupiny -- Československo -- 1961-1970; karikaturisté -- Česko -- 20. století; karikaturisté -- Slovensko -- 20. století; karikatury -- Česko -- 1961-1970; karikatury -- Slovensko -- 1961-1970; kreslený humor -- Česko -- 1961-1970; kreslený humor -- Slovensko -- 1961-1970; umění a společnost -- Československo -- 1961-1970; umění a politika -- Československo -- 1961-1970; art groups -- Czechoslovakia -- 1961-1970; cartoonists -- Czechia -- 20th century; cartoonists -- Slovakia -- 20th century; caricature -- Czechia -- 1961-1970; caricature -- Slovakia -- 1961-1970; pictorial humor -- Czechia -- 1961-1970; pictorial humor -- Slovakia -- 1961-1970; art and society -- Czechoslovakia -- 1961-1970; art and politics -- Czechoslovakia -- 1961-1970; monografie; obrazové publikace; monographs; pictorial works