Slovník literárněvědného strukturalismu A-Ž - Sládek, Ondřej, 1976- (Host, 2018)
Slovník představuje vůbec první takto tematicky vymezenou terminologickou příručku, která postihuje strukturalismus ve všech jeho podstatných dimenzích a podobách, jež získal v rámci literární vědy v průběhu dvacátého století. Kniha obsahuje více než tři stovky hesel, ve kterých se autoři snažili přístupnou formou vyložit základní teoretické a metodologické koncepce, paradigmata, klíčové pojmy, směry a školy strukturalistické literární teorie a kritiky, a to jak z hlediska jejich historického vývoje, tak z hlediska jejich aktuální podoby. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Vydává Ústav pro českou literaturu AV ČR v Praze a nakladatelství Host v Brně
Keywords: 20. století; strukturalismus -- 20. století; literární věda -- 20. století; literární teorie -- 20. století; literární kritika -- 20. století; oborová terminologie; structuralism -- 20th century; literary studies -- 20th century; literary theory -- 20th century; literary criticism -- 20th century; terminology (professional); terminologické slovníky; výkladové slovníky; terminological dictionaries; explanatory dictionaries