Podivuhodný svět Zdeňka Buriana : ilustrační tvorba k dílu Julese Verna - Neff, Ondřej, 1945- (Plus, 2018)
Obrazová publikace se zaměřuje na ilustrace, které vytvořil akademický malíř Zdeněk Burian ke knihám Julese Verna. Ilustrace k verneovkám tvoří v Burianově díle rozsáhlý a uzavřený celek, který odráží ve zkratce Burianův umělecký vývoj. Vrcholné ilustrace vznikly ve 30. a 40. letech 20. století. Knížka obsahuje hesla, která se zaměřují na jednotlivé Verneovy romány, k nimž Burian vytvořil obrazový doprovod, návrh obálky či přebalu. Rozsáhlou obrazovou část publikace doplňují závěrečné studie, které přibližují tuto část Burianovy kreslířské tvorby.
Keywords: Burian, Zdeněk, -- 1905-1981; Verne, Jules, -- 1828-1905; 20. století; 1928-1965; 19.-20. století; české malířství -- 20. století; česká kresba -- 20. století; knižní ilustrace -- Česko -- 20. století; dobrodružná literatura -- Francie -- 19.-20. století; umělecké náměty; Czech painting -- 20th century; Czech drawing -- 20th century; illustration of books -- Czechia -- 20th century; adventure literature -- France -- 19th-20th centuries; artistic themes; obrazové publikace; pictorial works