O gravitaci : krátké seznámení se závažným oborem - Zee, A., 1945- (Argo; Dokořán, 2019)
Kniha se zaobírá jednou z nejnápadnějších fyzikálních sil, jakou je gravitace. Autor vykládá vztah gravitace a ostatních sil, rekapituluje, jak byla gravitace vnímána a vykládána, a zastavuje se zejména u Newtonova gravitačního zákona, který po tři století postačil k popisu gravitačního působení v okolí zeměkoule. Autor se věnuje i nedávnému zachycení gravitačních vln, které Einstein předpověděl v době, kdy neexistovaly nástroje, jak jeho předpověď potvrdit či vyvrátit. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Poznámky
Keywords: gravitace; gravitační vlny; teorie relativity; časoprostor; gravity; gravity waves; relativity theory; monografie; monographs