Rozvíjíme předmatematické myšlení dětí - Lietavcová, Martina; Lišková, Hana (Raabe, 2018)
Teoretický a praktický úvod do předmatematické výchovy dětí během předškolního vzdělávání ve čtyřech kapitolách: kvantita, geometrie, prostor a rovina, čas, časové pojmy a posloupnosti. Vývoj matematických představ začíná již v mateřské škole a učitelé a vychovatelé by se měli soustředit na jeho správné formování a rozvíjení. Těmi nejzákladnějšími pojmy, které by si dítě mělo být schopno úspěšně osvojit je kvantita vedoucí k pochopení čísel jako zástupných symbolů, geometrie směřující k poznávání tvarů a objektů, orientace v prostoru a v rovině nezbytná pro rozvoj senzomotorických schopností a nakonec chápání času, časových pojmů a posloupností, které vedou ke kultivaci vědomí. Každá z kapitol začíná teoretickým úvodem o utváření a formování takových představ, často i s historickým exkurzem, posléze jsou zmíněny dopady na předškolní výchovu a následují praktická cvičení a návody, jak poznatky uplatnit v praxi, na co si dát pozor a čeho dosáhnout.
Keywords: děti předškolního věku; předškolní výchova; matematika; předmatematická představivost; preschool children; preschool education; mathematics; pre-mathematical imagination; metodické příručky; methodological manuals