Cesta k nesvobodě : Rusko, Evropa, Amerika - Snyder, Timothy, 1969- (Paseka : Prostor, 2019)
Na základě výzkumu a prostřednictvím událostí poslední doby v Rusku, na Ukrajině, v USA i v Evropě ukazuje Snyder podstatu hrozícího nebezpečí pro demokratické systémy. Liberální demokracie není absolutním vítězem studené války. Vladimir Putin se opevnil ve své mocenské pozici a fašistické představy o potřebě pevné ruky začínají ve světě opět rezonovat. Výsledkem současného trendu jsou brexit, Donald Trump, všeobecný vzestup populismu a čím dál patrnější zranitelnost západní společnosti. Autor podává svědectví o vzestupu autoritářství a nabízí cestu ven ze všeobecné nejistoty. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: 21. století; 2001-2020; demokracie -- 21. století; autoritativní režimy -- 21. století; kritika politiky; democracy -- 21st century; authoritarian regimes -- 21st century; political critics -- 21st century; Spojené státy americké -- politika a vláda -- 2001-2020; Rusko -- politika a vláda -- 2001-2020; Evropa -- politika a vláda -- 2001-2020; United States -- politics and government -- 2001-2020; Russia -- politics and government -- 2001-2020; Europe -- politics and government -- 2001-2020; monografie; monographs