Asociativní dějepis umění : poválečné umění napříč generacemi a médii : (koláž, intermediální a konceptuální umění, performance a film) - Pospiszyl, Tomáš, 1967- (Tranzit.cz, 2014)
Autor se zabývá postavením východoevropského výtvarného umění v globálních dějinách. Dalšími významnými tématy knihy jsou mezigenerační dialog umělců či překračování hranic výtvarného média směrem k literatuře, filmu a divadlu. Obsahuje kapitoly, respektive případové studie věnované tvorbě Jiřího Koláře, vztahu českého a slovenského umění k poválečným západním uměleckým hnutím, dílu slovenských výtvarníků Stana Filka a Júliuse Kollera, československému performativnímu umění 70. let či tvorbě výtvarníka Jána Mančušky.
1400 výtisků
Keywords: 20.-21. století; od 1945; české umění -- 20.-21. století; slovenské umění -- 20.-21. století; moderní umění -- Česko; moderní umění -- Slovensko; umělecká hnutí -- 20.-21. století; náměty, témata a motivy; Czech art -- 20th-21st centuries; Slovak art -- 20th-21st centuries; modern art -- Czechia; modern art -- Slovakia; art movements -- 20th-21st centuries; themes and motives; případové studie; case studies