Asociativní dějepis umění : poválečné umění napříč generacemi a médii : (koláž, intermediální a konceptuální umění, performance a film) - Pospiszyl, Tomáš, 1967- (Navigace, 2014)
Autor se zabývá postavením východoevropského výtvarného umění v globálních dějinách. Dalšími významnými tématy knihy jsou mezigenerační dialog umělců či překračování hranic výtvarného média směrem k literatuře, filmu a divadlu. Obsahuje kapitoly, respektive případové studie věnované tvorbě Jiřího Koláře, vztahu českého a slovenského umění k poválečným západním uměleckým hnutím, dílu slovenských výtvarníků Stana Filka a Júliuse Kollera, československému performativnímu umění 70. let či tvorbě výtvarníka Jána Mančušky.