Foucault a Deleuze : o těle, experimentu a etice - Charvát, Martin, 1989- (Togga : Metropolitan University Prague Press, 2018)
Kniha českého literárního teoretika a sémiotika uvádí do myšlení o etice, tělesnosti, podmanění a svobodě a o charakteru vztahu jednotlivce a společnosti v díle dvou významných francouzských filozofů 20. století. V první části autor interpretuje myšlenky M. Foucaulta (např. analýza psychiatrického diskurzu, analýza mocenských technik vládnutí, koncepce hermeneutiky subjektu a péče o sebe, tj. experimentální problematika konstituce identity a svobody). Druhá část je věnována G. Deleuzovi, který mimo to, že reflektoval a interpretoval Foucaultovu filozofii, navázal na problematiku experimentu s ohledem na etiku našeho těla a na vztah této etiky k události bez daných normativních předpokladů.
Keywords: Foucault, Michel, -- 1926-1984; Deleuze, Gilles, -- 1925-1995; 20. století; francouzská filozofie -- 20. století; interpretace (filozofie); etika; člověk a společnost; mysl a tělo; French philosophy -- 20th century; interpretation (philosophy); ethics; man and society; mind and body; monografie; monographs