Mezní situace - Jaspers, Karl, 1883-1969 (OIKOYMENH, 2016)
Autor nejprve objasňuje pojmy "situace" a "mezní situace" a vysvětluje jejich význam pro proces stávání se existencí. Poté ozřejmuje mezní situace dějinné určitosti existence. Dále autor analyzuje různé konkrétní mezní situace, jako je smrt, utrpení, boj a vina, v nichž člověk zakouší svou konečnost. Text je překladem stejnojmenné kapitoly zahrnuté do druhého dílu jeho "Filosofie" z r. 1932. Kniha může sloužit nejen pro zájemce z oboru filozofie, ale pro svůj obsah i pro zájemce z oborů psychologie, paliativní péče, lékařství, teologie apod.
Přeloženo z němčiny
Keywords: 20. století; německá filozofie -- 20. století; existencialismus; krizové situace -- filozofické pojetí; German philosophy -- 20th century; existentialism; crisis situations -- philosophical approach; eseje; essays