Výtvarné náměty a techniky v předškolním vzdělávání - Křížová, Žaneta, 1987- (Raabe, 2018)
Teoreticky a prakticky koncipované náměty pro výtvarnou činnost u dětí předškolního věku mají posloužit především k rozvoji fantazie, kreativity a mimoslovních způsobů sebevyjádření. Příručka se zaměřuje na komplexní uchopení vybraných námětů vhodných k rozvíjení nejrůznějších výtvarných technik. V první části se seznámíte s tradičními i velmi moderními výtvarnými technikami a s jejich metodickým ukotvením v daném námětu. Druhá část již přináší teoretický základ i praktické rady pro realizaci témat rozdělených do čtyř větších okruhů: rostliny, živočichové, svátky a pohádky, technika. Každá z předkládaných inspirací je doplněna metodickým přehledem, v němž autorka navrhuje vhodné prostředí a roční období, popisuje metody a předkládá dílčí vzdělávací cíle. Nechybí návody na motivační hrátky, které slouží k uvedení do tématu, upevnění vazby se získanými poznatky i zapojení co nejvíce smyslů. V závěru každé části najdeme podnět ke komparaci a shrnutí, které má ještě více dotvořit vazbu mezi tvůrcem a jeho výtvorem.
Keywords: výtvarná výchova; výtvarné techniky; předškolní výchova; náměty, témata a motivy; art education; artistic techniques; preschool education; themes and motives; metodické příručky; methodological manuals