V zajetí geografie : jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku - Marshall, Tim, 1959- (Rybka Publishers, 2018)
Geografické souvislosti mezinárodní politiky. Práce popisuje vliv přírodních podmínek na zahraniční politiku velmocí i různých regionů (USA, Rusko, Čína, Evropa, Japonsko, Latinská Amerika, Blízký východ nebo Afrika). Autor věnuje důležitou pozornost jejich dějinám, přírodním poměrům, politickým zájmům, zahraniční politice a současnému postavení na mezinárodní scéně. Geografické poměry hrály důležitou roli v chování velmocí nejen v dějinách, ale i v současnosti.
Keywords: 21. století; geopolitika; světová politika -- 21. století; politická geografie; geopolitics; world politics -- 21st century; political geography; monografie; monographs