Ropa : průvodce pro začátečníky - Smil, Vaclav, 1943- (Kniha Zlin, 2018)
Původ, těžba a další zpracování ropy. Význam, nevýhody a budoucnost této energetické suroviny. Bez ropy by nebylo globalizace, plastů, běžné přepravy ani současné světové politické mapy. Je to životadárná tekutina moderního světa a zdá se, že ze závislosti na ní se lidstvo jen tak nevymaní. Smilův vyčerpávající průvodce seznamuje čtenáře s vědeckým i politickým zákulisím tohoto nejkontroverznějšího zdroje světa a prezentuje řadu mezioborových souvislostí potřebných k pochopení komplexního globálního ropného systému. Nakladatelská anotace.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: ropa; ropný průmysl; fosilní paliva; petroleum; petroleum industry; fossil fuels; populárně-naučné publikace; popular works