Podivná smrt Evropy : imigrace, identita, islám - Murray, Douglas, 1979- (Leda, 2018)
Příčiny a důsledky masové migrace obyvatel z jiných civilizačních okruhů do Evropy. Práce popisuje příchod přistěhovalců z Asie a Afriky do zemí západní Evropy po druhé světové válce. Zaobírá se vztahy mezi imigranty a většinovou společností. Monografie se snaží zpochybnit ekonomický, demografický a kulturní přínos příchozích z muslimských zemí pro evropské státy. Důležitá pozornost je věnována nedávné migrační krizi a snahám evropských politických špiček o její řešení. Autor se zabývá také postojem zemí Visegrádské čtyřky k tomuto problému. Závěr se pokouší nastínit budoucnost Evropy.
Keywords: 21. století; imigrace -- Evropa -- 21. století; muslimové -- Evropa -- 21. století; migrační politika -- Evropa -- 21. století; multikulturalismus -- Evropa; hodnotová orientace -- Evropa; immigration -- Europe -- 21st century; Muslims -- Europe -- 21st century; migration policy -- Europe -- 21st century; multiculturalism -- Europe -- 21st century; value orientation -- Europe; monografie; monography