Film a dějiny. 7, - Kopal, Petr, 1975- (Václav Žák - Casablanca : Ústav pro studium totalitních režimů, 2018)
Kolektivní monografie zkoumá vztah propagandy a filmu/televize (1918-1989). Po úvodním oddílu zaměřeném na dějiny propagandy následují případové kapitoly, které se programově vyhýbají notoricky známým tématům, příkladům sovětské a nacistické filmové propagandy, nebo se je pokoušejí nahlížet z jiné perspektivy. Zvláštní pozornost je také věnována filmovým reprezentacím rozděleného světa po vypuknutí studené války, srovnání ideologicko-propagandistických postupů obou nepřátelských táborů. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 1918-1989; film; propaganda; totalitní režimy; filmové náměty; film -- politické aspekty; film -- 1918-1989; film -- Československo; televize -- politické aspekty; televizní tvorba -- Československo; totalitarian regimes; film themes; film -- political aspects; film -- Czechoslovakia; television -- political aspects; television production -- Czechoslovakia; kolektivní monografie; collective monographs