Montessori pro (ne)chápavé : 0-3 roky - Spinelli, Patricia, 1952-; Carbone, Geneviève, 1965-; Maugin, Marilyne (Svojtka & Co., s.r.o., 2018)
Návodná příručka představuje konkrétní náměty pro domácí prostředí, které mohou usnadit rozvoj psychiky i myšlení dětí do 3 let, v duchu pedagogiky Marie Montessori. Kniha nabízí rodičům návrhy a modelové příklady aktivit pro jejich ratolesti, od kojeneckého věku až do konce batolecího období. Aktivity jsou založeny na pozorování i reflexi. Jednotlivé činnosti jsou nastaveny tak, aby umožňovaly dětem prožívat uspokojení z toho, co dělají, a přispívají ke zdravému rozvoji osobnosti. Kniha srozumitelně představuje základní pilíře jednoho z alternativních modelů vzdělávání, který je založený na respektování přirozeného vývoje dítěte, a aplikuje ho do rodinného prostředí.
Z francouzštiny přeložila Adéla Poláková
Keywords: děti předškolního věku; vývoj dítěte; péče a výchova; praktické činnosti; metoda Montessori; preschool children; child development; care and education; practical activities; Montessori method of education; příručky; handbooks and manuals