O pohledu

Soubor textů o fotografii a výtvarném umění představuje průřez teoretickým dílem anglického výtvarného kritika, malíře a spisovatele.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Berger, John, 1926-2017 (Author)
Other Authors: Pokorný, Martin (Translator, Author of afterword, colophon, etc.)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha ; Fra, 2009
Edition: Vydání první
Series: Vizuální teorie
Subjects:
art
ISBN: 9788086603810
Physical Description: 229 stran : ilustrace ; 18 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Soubor textů o fotografii a výtvarném umění představuje průřez teoretickým dílem anglického výtvarného kritika, malíře a spisovatele.
V tematicky rozmanitých esejích se autor soustřeďuje na základní předpoklady, které ovlivňují naše umělecké vnímání. Úvodní stať (Proč se dívat na zvířata) se svým námětem poněkud vymyká z celého souboru - věnuje se vývoji vztahu člověka a zvířete a kriticky tematizuje fenomén kulturní marginalizace zvířat v moderní době. Následují oddíly věnované fotografii a výtvarnému umění - Berger se ve svých výtvarných kritikách a analýzách věnuje jak význačným představitelům starého umění (La Tour, Hals), tak výtvarným umělcům 19. a 20. století (Courbet, Turner, Bacon, Rouault, Magritte, Giacometti a další). Texty, které charakterizuje historicko-sociologický přístup a zároveň autorova politická angažovanost, pocházejí většinou ze 60. a 70. let 20. století a vyšly původně časopisecky.
Bibliography: Obsahuje bibliografické odkazy
ISBN: 9788086603810