Sto let : hodnota svobody, nebo cena za nezávislost? - Horský, Jan, 1963-; Hroch, Miroslav, 1932- (Sociologické nakladatelství (SLON), 2018)
Netradiční kritické úvahy k formování československého státu od několika českých historiků. Jejich cílem není ani herostratovsky umenšovat národní sebevědomí "bouráním mýtů", ani se lacině podbízet ideologicky laděným nacionalistickým oslavám. Některé z předkládaných studií zvažují, jakou hodnotu bylo a je možné z perspektivy někdejších aktérů i soudobých badatelů připisovat vzniku samostatného národního státu. Jiné se ptají, nakolik byla a je vedle ideálu "hodnoty svobody" brána v potaz také hmotná i nehmotná "cena" zaplacená za nezávislost národa. Často se říká, že republika byla nezralým projektem, resp. že obyvatelstvo nebylo zralé pro státnost, hovoří se rovněž o nepřipravenosti, "nesamozřejmosti" národní existence. Snadno však lze doložit, že ona kritizovaná "nevyzrálost" i nesamozřejmost byly typologickými charakteristikami všech téměř dvaceti národních států, které v Evropě ve 20. století vznikly jako vyústění národního hnutí. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 19.-20. století; 20. století; vznik Československa (1918); národní hnutí -- Evropa -- 19.-20. století; národní identita -- Evropa -- 19.-20. století; národní stát -- Evropa -- 19.-20. století; stát a církev -- Evropa -- 20. století; antisemitismus -- Evropa -- 20. století; sociologie politiky -- Evropa -- 20. století; rise of Czechoslovakia (1918); nationalist movement -- Europe -- 19th-20th centuries; national identity -- Europe -- 19th-20th centuries; national state -- Europe -- 19th-20th centuries; church and state -- Europe -- 20th century; antisemitism -- Europe -- 20th century; political sociology -- Europe -- 20th century; Československo -- dějiny; Czechoslovakia -- history; sborníky; miscellanea