Zrada vzdělanců - Benda, Julien, 1867-1956 (Academia, 2018)
Nové vydání knihy filozofa Juliena Bendy proti sobě staví univerzalistickou filozofii ducha a soudobé ideové proudy ve službách praktických zájmů. V knize esejí a kritik, které původně vyšly v roce 1927, se francouzský fiolozof vymezuje tvrzením, že intelektuálové ztratili právo soudit politické a společenské záležitosti, neboť se v 19. a 20. století dali do služeb nacionalismu, militarismu a rasismu. Benda svým textem útočil především na konzervativní antidreyfusovce Charlese Maurrase a Maurice Barrèse a ihned po vydání otřásla kniha nejen francouzskou společností. Svou kritiku směřuje převážně proti nacionalistickým a extrémně pravicovým i levicovým postojům, které vidí jako podstatnou překažku rozvoje tradičních duchovních hodnot. Aktuálního překladu se ujal spisovatel Michal Novotný.
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: 19.-20. století; francouzská filozofie -- 19.-20. století; intelektuálové; ideologie; politická filozofie; kritika společnosti; French philosophy -- 19th-20th centuries; intellectuals; ideologies; political philosophy; criticism of society; pojednání; essays