Retrospektiva - Bartlová, Milena, 1958- (Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2018)
Výbor studií, které napsala v letech 1999-2018 historička umění Milena Bartlová. Texty ukazují inovativní přístupy k výkladu středověkého umění i umění 20. století. Studie obsažené v tomto svazku jsou rozděleny do čtyř tematických celků. V prvním lze najít rozbory jednotlivých uměleckých děl z období středověku a 20. století. Texty druhé části tematizují uměleckohistorickou kategorii stylu/slohu, třetí oddíl zkoumá dobový nebo ideový kontext umělecké tvorby a závěrečná část zahrnuje stati k některý otázkám zprostředkování uměleckých děl publiku.
Keywords: 12.-16. století; 20. století; české výtvarné umění -- 12.-16. století; české výtvarné umění -- 20. století; středověké umění -- Česko; renesanční umění -- Česko; moderní umění -- Česko; umění a společnost -- Česko; Czech art -- 12th-16th centuries; Czech art -- 20th century; medieval art -- Czechia; renaissance art -- Czechia; modern art -- Czechia; art and society -- Czechia; studie; sborníky; studies; papers by one author