Dějiny psychologie do konce 19. století - Nakonečný, Milan, 1932- (Stanislav Juhaňák - Triton, 2019)
Kniha českého psychologa podrobně pojednává o formování filozofických, mystických a esoterních východisek psychologie v obdobích, kdy psychologie ještě nebyla samostatnou vědou Autor se zabývá např. pojetím duše ve starořecké filozofii a magii, v křesťanské teologii, středověké a renesanční magii, mystice a hermetismu. Dále si všímá psychologických základů v novověké filozofii a vědě, zabývá se polemikami ohledně mesmerismu a spiritismu apod. Kniha končí obdobím 19. století, kdy se psychologie začala formovat jako samostatná empirická věda.
Keywords: 6. století př. Kr.-19. století; 19. století; dějiny filozofie -- 6. století př. Kr.-19. století; dějiny psychologie -- 19. století; history of philosophy -- 6th century B.C.-19th century A.C.; history of psychology -- 19th century; monografie; monographs