František Kupka 1871-1957 - Pravdová, Anna, 1973-; Theinhardt, Markéta, 1954- (Národní galerie ve spolupráci s Réunion des musées nationaux - Grand Palais a Ateneum Art Museum, Finnish National Gallery, 2018)
Výstavní katalog věnovaný tvorbě Františka Kupky, významného českého malíře 20. století a jednoho z představitelů rané abstraktní malby. Jednotlivé kapitoly shrnují vývoj Kupkova výtvarného jazyka - od symbolismu přelomu 19. a 20. století až po vyspělou abstrakci první poloviny 20. století. Text doplňuje množství zajímavého obrazového materiálu; vedle Kupkových vlastní děl (obrazů, grafik a kreseb či časopiseckých ilustrací) obsahuje i dobové fotografie a faksimile dokumentů. Biochronologie a výběrová bibliografie.
Katalog vychází u příležitosti společného výstavního projektu: Kupka - Pionnier de l'abstraction, Paříž, Galeries nationales du Grand Palais 21. března - 30. července 2018, František Kupka 1871-1957, Praha, Národní galerie v Praze, Valdštejnská jízdárna 7. září 2018 - 20. ledna 2019, František Kupka, Helsinky, Ateneum Art Museum, Finnish National Gallery 21. února - 19. května 2019
Keywords: Kupka, František, -- 1871-1957; 1894-1957; 19.-20. století; 20. století; české malířství -- 19.-20. století; česká kresba -- 19.-20. století; knižní ilustrace -- 20. století; moderní malířství -- Česko; abstraktní malířství -- Česko; abstraktní malířství -- Francie; Czech painting -- 19th-20th centuries; Czech drawing -- 19th-20th centuries; illustration of books -- 20th century; modern painting -- Czechia; abstract painting -- Czechia; abstract painting -- France; katalogy výstav; exhibition catalogs