Muž, který nevrhá stín - Petrov, Vadim, 1957- (Cosmopolis, 2016)
Napínavý a proklatě reálně působící thriller vystavěný na základech skutečných událostí mapuje komplikované období devadesátých let v Československu. Totalitní komunistický režim je střídán nově nastupujícím kapitalismem. Ti, kteří jsou připraveni, ti, kteří se neštítí toho, že účel světí prostředky, mohou získat mnohé. Období, ve kterém se zákony utvářejí za pochodu a lidé pod svobodným sluncem by náhle chtěli mít všechno hned. A i v tomto mraveništi chaosu se pohybují muži nevrhající stín, kteří proto mohou zanechávat ve světě o to zásadnější stopu. Český autor se léta pohyboval ve zpravodajských službách a i díky osobním zkušenostem tak čtenáři nechává nahlédnout do složitého a nitkami intrik a manipulací provázaného světa špionáže.