Od Karlova mostu ke Gottwaldovu : osobnosti v názvech měst a míst - Křížová, Lenka, 1987-; Martínek, Jiří, 1976- (Historický ústav, 2017)
Kniha se zabývá názvy měst a míst, která vznikala na základě osobních jmen. Jednotlivé kapitoly reflektují toponyma honorifikační - tedy pojmenování místa, ulice, města jakožto vyzdvihnutí "života" nějaké známé osobnosti. Publikace k tématu přistupuje z mnoha úhlů pohledu a v této souvislosti bere v potaz také důvody pro konkrétní pojmenování - ty byly často i politicky a tendenčně motivované.
Keywords: geografická jména -- Česko; osobnosti; historický místopis -- Česko; toponomastika; geographical names -- Czechia; celebrities; historical topography -- Czechia; toponymy; kolektivní monografie; collective monographs