Republika československá : 1918-1939 - Hájková, Dagmar, 1962-; Horák, Pavel, 1983- (NLN, s.r.o., 2018)
Politické, hospodářské, sociální i kulturní dějiny Československa v letech 1918-1939. Přestože bylo první republice vyměřeno pouhých dvacet let života, je dnes vnímána jako významná etapa našich dějin, jako jakýsi jejich uzlový bod. Při mnoha příležitostech se na ni odkazuje jako na vzor. Reprezentativní publikace nabízí členěný pohled na meziválečné Československo, mapuje strukturu jeho společnosti, životní rytmy i proměny krajiny. Přitom ukazuje na místa a fenomény, o kterých stále víme velmi málo. Jaká tedy byla politika a společnost republiky, jež je označována za ostrov demokracie v moři autoritativních států? Nakladatelská anotace. Kráceno.
Částečně přeloženo z angličtiny, němčiny a slovenštiny
Keywords: 1918-1939; Československo -- dějiny -- 1918-1939; Czechoslovakia -- history -- 1918-1939; kolektivní monografie; collective monographs