Průvodce budoucností : jak si užít globální krizi, přežít pubertu umělé inteligence, počítat s vypnutým bankomatem, přeplout oceán socnetu, nebát se disrupce v rodině a oslavit návrat magie - Müller, Jan, 1975- (Mladá fronta, 2018)
Kniha žurnalisty Jana Müllera si všímá překvapivých momentů vývoje české a světové společnosti v 21. století. Ukazuje, jak roste a sílí „globální systém“, který je pro nás zdrojem pohodlného životního stylu a zároveň příčinou dosud neznámých rizik. Vypráví příběhy ze světa technologií, ekonomiky, politiky a mezilidských vztahů, které ukazují, kam jsme to vlastně došli a co nás čeká dál. Maximálně čtivý text je postaven na množství vědeckých výzkumů, vychází z aktuálních knih předních autorů a četby světového tisku. Autor nemaluje budoucnost pesimisticky. Současná globální krize je totiž hlavně příležitost. Kniha ukazuje, že klima krize je příznivé pro pěstování naší individuality, odvahy a tolerance. A také skromnosti, protože naše Země by rostoucí miliardy stále nenasytnějších a zhýčkanějších individuí dlouho neuživila. Průvodce budoucností je lék na „blbou náladu“ pramenící z návalu negativních zpráv v médiích a módní vlny katastrofických filmů. Čím lépe totiž budeme rizika znát, tím méně se jich budeme bát. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 21. století; globální společnost; globální problémy; informační společnost; informační a komunikační technologie; masmédia a společnost; krize (společnost) -- 21. století; global society; global problems; information society; information and communication technology; mass media and society; social crisis -- 21st century; eseje; essays