Sám sobě psychoterapeutem, aneb, Co opravdu pomáhá zvládat úzkosti a deprese : pohledem kognitivně behaviorální terapie - Pešek, Roman (Pasparta, 2018)
Autor vychází z kognitivně-behaviorální terapie (KBT). Kniha je založena na e-mailovém průzkumu mezi 32 autorovými klienty, kteří podstoupili individuální nebo skupinovou psychoterapii a odpovídají na otázku, co jim nejvíce pomáhá ve zvládání úzkostných a depresivních potíží (včetně panické poruchy, agorafobie, sociální fobie, nadměrné obavy o zdraví, obsedantně kompulzivní poruchy, autismu, ADHD apod.). Výpovědi a zkušenosti klientů autor doplňuje analýzou tohoto průzkumu a popisem psychoterapeutických metod, které klientům pomáhají zvládat jejich potíže. Doplněno otázkami a tipy na cvičení, tabulkami a texty v rámečcích. Určeno nejen lidem s úzkostnými a depresivními poruchami, ale i jejich blízkým, psychoterapeutům apod.