Evropa, Rusko, teroristé a běženci : Schwarzenberg, Ryšavý, Kraus, Glanc, Přibáň, Romancov, Robejšek, Dobrovský, Rubeš, Steiner, Rupnik, Petříček, Pithart - Hvížďala, Karel, 1941-; Schwarzenberg, Karel, 1937-; Ryšavý, Martin, 1967-; Kraus, Michael, 1949-; Glanc, Tomáš, 1969-; Přibáň, Jiří, 1967-; Romancov, Michael, 1969-; Robejšek, Petr, 1948-; Dobrovský, Luboš, 1932-2020; Rubeš, Jan, 1945-; Steiner, P. 1946-; Rupnik, Jacques, 1950-; et al. (Mladá fronta, 2016)
Karel Hvížďala se dotazoval politologa Michaela Romancova, právníka Jiřího Přibáně, politologa a publicisty Jacquese Rupnika, politologa Petra Robejška nebo Karla Schwarzenberka. K hlavním tématům rozhovorů patří současné chování Ruska na mezinárodní scéně, osoba ruského prezidenta Vladimira Putina, nynější vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií, uprchlická krize nebo hrozba, kterou pro Evropu představuje Islámský stát.