Proč spíme : odhalte sílu spánku a snění - Walker, Matthew P. (Jan Melvil Publishing, 2018)
Kniha předního světového neurovědce Matthewa Walkera odkrývá nejnovější poznatky z výzkumu spánku. Poprvé v historii dnes věda dokáže zodpovědět, proč vůbec spíme, jak spánek prospívá našemu tělu a mozku a proč má spánková deprivace tak ničivé následky. Walker fascinujícím způsobem objasňuje vliv spánku na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu. A přesvědčivě dokládá, že nedostatek spánku nás může mnoha různými způsoby zabít. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: spánek; spánek -- fyziologické aspekty; poruchy spánku; cirkadiánní rytmy; sleep; sleep -- physiological aspects; sleep disorders; circadian rhythms; populárně-naučné publikace; popular works