Povaha prostoru a času - Hawking, Stephen, 1942-2018; Penrose, Roger, 1931- (Academia, 2000)
Přednášky a diskuse Rogera Penrose a Stephena Hawkinga konané v r. 1994 v Institutu Issaca Newtona pro matematické vědy na universitě v Cambridgi. Tématem jsou základní myšlenky o povaze vesmíru. Autoři se mírně rozcházejí v odpovědích na otázky o směru toku času, o počátečních podmínkách při vzniku vesmíru, o způsobu, jakým černé díry pohlcují informace a dalších. V těchto přednáškách a diskusích předkládají své matematické a fyzikální argumenty. K3a
Přeloženo z angličtiny
Keywords: kvantová teorie; astrofyzika; kosmologie; černé díry; časoprostor; quantum theory; astrophysics; cosmology; black holes (astronomy); space and time; studie; studies