Dějiny umění v českých zemích 800-2000 - Švácha, Rostislav, 1952-; Petrasová, Taťána, 1961-; Benešovská, Klára, 1950-; Bregantová, Polana, 1954-; Bukovinská, Beket, 1943-; Bydžovská, Lenka, 1956-; Dobalová, Sylva, 1973-; Hlaváčková, Hana, 1940-; Hlobil, Ivo, 1942-2021; Hnídková, Vendula, 1978-; Chlíbec, Jan, 1953-; Konečný, Lubomír, 1946-; et al. (Arbor vitae societas ; Ústav dějin umění Akademie věd České republiky, 2017)
Obsáhlý přehled vývoje výtvarného umění na území dnešní České republiky od raného středověku do počátku třetího tisíciletí.