Snad nesbíráte obrazy? : cesty soukromého sběratelství moderního umění v českých zemích v letech 1948-1965 - Rusinko, Marcela, 1976- (ve spolupráci s Masarykovou univerzitou vydalo nakladatelství B&P Publishing, 2018)
Studie o soukromém uměleckém sběratelství a jeho vývoji v komplikovaných podmínkách poválečného Československa. Práce se zaměřuje na období od politického převratu v roce 1948 do poloviny 60. let 20. století.