Oranžový balonkový pejsek : bubliny, vřava a hrabivost na trhu se současným uměním - Thompson, Don (Kniha Zlín, 2018)
Ekonom a sběratel současného umění, Don Thompson, znovu poodhaluje vzrušující svět obchodování s uměleckými díly. Nahlíží na něj skrze principy behaviorální ekonomie, poukazuje na častou iracionalitu lidského rozhodování, jež vede k prodeji či koupi uměleckého artefaktu. Autor své čtenáře provádí věhlasnými aukčními síněmi, galeriemi a muzei, a svůj zasvěcený výklad prokládá mnohdy téměř neuvěřitelnými historkami pracovníků těchto institucí. Nakladatelská anotace.
Keywords: 20.-21. století; 21. století; výtvarné umění -- 20.-21. století; obchod s uměním -- 21. století; umělecké aukce -- 21. století; aukční síně -- 21. století; umění a společnost -- 21. století; art -- 20th-21st centuries; art trade -- 21st century; art auctions -- 21st century; auction halls -- 21st century; art and society -- 21st century; eseje; essays