Magisches Prag - Ripellino, Angelo Maria, 1923-1978 (Rainer Wunderlich Velag Hermann Leins, 1982)
Významný italský slavista, znalec, milovník a propagátor české kultury zachycuje Prahu v mezidobí dvou národních katastrof (od Bílé hory po rok 1968). Praha je pro něj městem tří odlišných národů a kulturních tradic, české, německé a židovské. Jejich společný, "pražský" přínos evropské kultuře se autor snaží postihnout v textu plném osobních výpovědí, vyznání, dojmů a metafor, ve kterém neusiluje o dodržení chronologické posloupnosti a v němž umožňuje umělcům setkávat se s postavami, které vytvořili. Ripellinova Praha je mystické, romantickými mýty opředené místo, město podivínů, alchymistů a umělců, ovládané tajemnou magickou atmosférou.
Přeloženo z italštiny
Keywords: kultura a společnost -- Česko; magická místa -- Česko; culture and society -- Czechia; magic space -- Czechia; Praha (Česko) -- dějiny; Prague (Czechia) -- history; eseje; essays