Obsedantně kompulzivní porucha u dětí a dospívajících : příručka pro terapeuty, psychology i rodiče : pohledem kognitivně behaviorální terapie - Straková Jirků, Lucie (Pasparta, 2018)
Publikace se snaží rozšířit povědomí o závažnosti obsedantně kompulzivní poruchy (OCD) a přestavuje možnosti terapie a její specifika, jedná-li se o dětského či dospívajícího klienta. Psychické potíže dítěte nebo dospívajícího mohou být důsledkem nestability a problémů v rodině. Neřešené problémy se někdy stávají spouštěčem OCD. Tato duševní porucha je nejen pro nemocného, ale i pro jeho rodinu velmi zatěžující. Ve své rozvinuté formě má OCD za následek nejen omezení volného času, zpřetrhání společenských vazeb, ale i snížení školního výkonu či ztrátu zaměstnání. Může se objevit depresivní ladění a téměř vždy snížené sebevědomí. Nakladatelská anotace.
Keywords: obsedantně-kompulzivní porucha; kognitivně-behaviorální terapie; nemoci u dětí; děti a mládež; obsessive-compulsive disorder; cognitive-behavioral therapy; diseases of children; children and youth; příručky; handbooks and manuals