Využití tepelně akumulačních materiálů typu PCM ve specifických aplikacích oboru techniky prostředí = Utilization of thermal storage materials PCMs in specific applications of environmental engineering - Koláček, Martin (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2018)
Disertační práce představuje experimentální výzkum tepelně akumulačních materiálů. Tento výzkum se zabývá aplikací těchto materiálů a také problematikou dynamiky přenosu tepla z materiálů do okolního prostředí. Tepelně akumulační materiály Phase Change Materials (PCMs), umožnují svou schopností akumulovat velké množství energie. Pojednávaná práce je zaměřena na využití tepelné akumulace ve formě tepla i chladu. Současným trendem je eliminace energetické náročnosti budov, předpokládá se efektivně navrhnout stavební objekt tak, aby dokázal snižovat výkyvy venkovního prostředí a zajistil optimální mikroklimatické podmínky uvnitř objektu s minimální potřebou energie. Tepelně akumulační materiály jsou významnou možností teplotní stabilizace vnitřního mikroklimatu budov. Doktorské studium je zaměřeno na výzkum chování PCMs a zefektivnění cyklického vybíjení a nabíjeni akumulované energie. Identifikace a výsledná úprava bude následně sloužit pro návrh zařízení využívajícího PCMs.
Studijní program: Inženýrská informatika P3902, studijní obor: Automatické řízení a informatika 3902V037
Školitel: Vladimír Vašek, konzultant: Martin Zálešák
Nad názvem: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky
Keywords: akumulace tepla; sdílení tepla; tepelné vlastnosti materiálů; heat storage; heat transmission; thermal properties; disertace; teze; elektronické zdroje; dissertations; abstracts; electronic resources