Exploring animation film in a popular African folklore, through views expressed by a selection of high school pupils in Nigeria and Czech Republic = Studie animovaného filmu v lidovém africkém folkloru skrze názory vybraných středoškolských studentů v Nigérii a v České republice - Akorede, Amina Lami (Tomas Bata University in Zlín, 2018)
Tato práce se zaměřuje na užití lidového nigerijského folkloru yorubské komunity pro tvorbu animovaného filmu určeného ke vzdělávání mládeže, zachování kultur a ozvláštnění výuky. Jejím účelem je také napomoci vzájemnému kulturnímu porozumění a výměně mezi dvěma zeměmi (Nigérií a Českou republikou) a interkulturní senzitivitě. Tato práce stejně jako krátký animovaný film, který je v centru její pozornosti, jsou výsledkem práce stejné autorky. Zápletku příběhu čerpá z textu nahrávky oblíbeného hudebníka Chief Ebenezera Obeyho s názvem Ketekete, což v překladu znamená Kůň, syn, osel a jejich strasti. Tento krátký film v sobě nese spoustu vzdělávacích a poučných zpráv o morálce, hodnotách, rčeních a moudrosti, které si yorubský lid v Africe velice váží. Na základě vyhodnocení promítání tohoto filmu před obecenstvy středoškolských studentů v Nigérii a v České republice potvrzuje autorka míru pozornosti a pozitivního přístupu vůči filmu ze strany mládeže v obou zmíněných zemích. Z tohoto vyplynulo, že pro nigerijské středoškolské studenty animované filmy vycházející z jejich folklorní kultury nesly vzdělávací hodnotu, jednalo se tedy o způsob propagace kulturních hodnot a norem. Nicméně pro české středoškolské studenty představovaly prostředek k posílení interkulturní senzitivity.
Degree programme: Visual arts (P8206), degree course: Multimedia and design (8206V102)
Supervisor: Ondrej Slivka
Nad názvem: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of multimedia communications
Keywords: animovaný film; lidová kultura -- Nigérie; kulturní tradice -- Nigérie; Jorubové; dialog kultur; středoškolští studenti -- Nigérie; středoškolští studenti -- Česko; sociální výzkum; animated film; folk culture -- Nigeria; cultural traditions -- Nigeria; Yoruba (African people); dialogue of cultures; secondary school students -- Nigeria; secondary school students -- Czechia; social research; disertace; teze; elektronické zdroje; dissertations; abstracts; electronic resources