Labyrint světa a ráj srdce : v jazyce 21. století - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Poutníkova četba, 2010)
Do města přichází poutník, který coby nezávislý pozorovatel dění ukazuje cestu k sobě samému. Kritizuje špatnost tehdejšího světa a z pohledu vysoké věže, čnící nad městem, vidí ideály tzv. panharmonie a Božího pořádku na Zemi. V závěru se poutník dostává do malé světničky, jež zosobňuje jeho srdce, a zde se setkává s Ježíšem Kristem. Významný myslitel takto vymezuje cestu vedoucí k míru a harmonii...
Keywords: 17. století; smysl života -- křesťanské pojetí; duchovní poznání; křesťanský život; křesťanská víra; pansofie; společnost -- 17. století; křesťanská filozofie -- Česko -- 17. století; sense of life -- Christian approach; spiritual knowledge; Christian life; Christian faith; pansophy; society -- 17th century; Christian philosophy -- Czechia -- 17th century; pojednání; alegorie; essays; allegories