Design periferie pro interakci s osobním počítačem se zvláštním zřetelem na tělesně postižené s jednou rukou částečně nebo zcela dysfunkční = Design of a peryphery for interaction with a personal computer with special intention to disabled with one hand partly or fully dysfunctional : teze disertační práce - Puchta, Ondřej (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2018)
"Disertační práce pojednává o designu periferie určené pro interakci s osobním počítačem, navržené se zvláštním zřetelem na potřeby tělesně postižených s jednou rukou částečně nebo zcela dysfunkční. Cílem práce je na základě východisek a výsledků provedeného výzkumu navrhnout design periferie pro interakci s osobním počítačem tak, aby byl minimalizován dopad používání PC na zdraví uživatele, a to zejména v pracovním procesu, ale i při jiných, např. volnočasových aktivitách. Analyzovány jsou veškeré majoritní způsoby interakce s osobním počítačem, na základě čehož jsou následně vzájemně porovnány s ohledem na závažnost postižení uživatele a dobu strávenou prací s PC. Aby bylo možné objasnit současný stav problematiky, práce obsahuje popis historického vývoje ve zvolené oblasti. Zahrnut je přehled a analýza současné produkce, jak konvenčních, tak specializovaných zařízení, která jsou v rámci stanovených kategorií vzájemně porovnána. Získané poznatky jsou aplikovány na design funkčního prototypu a testováním je ověřena míra jejich přínosnosti. Na základě zjištění vyplývajících z provedených testů jsou předloženy dva výstupy s výrazně odlišnou koncepcí. Závěry práce je možné využít v oblasti vědecko-výzkumné, neboť jednotlivé druhy periferií kategorizuje a předkládá výsledky jejich vzájemného porovnání. Současně mohou být přínosné i pro praxi, neboť poskytují ucelený pohled na současný design periferií pro interakci s osobním počítačem a popisují zjištěná pozitiva a negativa."--Resumé autora
"Studijní program: Výtvarná umění, Studijní obor: Multimédia a design"
Školitel: Ferdinand Chrenka
Keywords: interakce člověk-počítač; práce s počítačem; ergonomie; průmyslový design; osoby s tělesným postižením; human-computer interaction; using personal computers; human engineering; industrial design; disertace; teze; elektronické zdroje; dissertations; abstracts; electronic resources