Dějiny Vietnamu - Hlavatá, Lucie, 1960-; Ičo, Ján, 1980-; Karlová, Petra, 1975-; Kučera, Karel, 1975-; Strašáková, Mária, 1980-; Šimečková, Šárka (NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2018)
Přehled vietnamských dějin od prehistorických začátků po současnost. Doplněno kapitolou o vývoji česko-vietnamských vztahů. Mytické počátky. Čínské a indické vlivy v oblasti, vývoj státních útvarů na území Vietnamu. Navázání kontaktů s Evropou v 16. století. Francouzská koloniální expanze v Zadní Indii a vznik Francouzské Indočíny roku 1887. Vietnamské vlastenecké hnutí. Vznik nezávislé Vietnamské demokratické republiky v roce 1945, francouzská válka v Indočíně (1946-54). Americká válka ve Vietnamu (1964-1973). Současný vývoj. Chronologie významných událostí, přehledy dynastií, hlav států a vlád.
Chronologický přehled
Keywords: Vietnam -- dějiny; Vietnam -- history; přehledy; monografie; surveys; monographs