Konečná stanice - Islámský stát? : selhání státu a náboženská válka v arabském světě - Hermann, Rainer T., 1956- (XXI. století, 2016)
Práce se zaobírá politickými nepokoji v arabských zemích v roce 2011, procesem rozpadu státní moci v některých zemích arabského světa, vypuknutím občanské války v Sýrii (trvá od r. 2011) a nestabilní situací v Iráku po odstranění režimu Saddáma Husajna. Největší pozornost je věnována vzniku organizace Islámský stát, jeho posilováním, ovládnutím rozsáhlých oblastí v Iráku a Sýrii Islámským státem, popisu jeho způsobu vlády na okupovaných územích i vzniku mezinárodní koalice proti této teroristické organizaci. Autor rovněž srovnává současné ozbrojené konflikty v arabském světě s obdobím třicetileté války.