Josef Čapek - Opelík, Jiří, 1930- (Triáda, 2017)
Kniha dochází podrobnými rozbory k závěru, že jakkoli se Josef Čapek přednostně cítil povolán k malování, bylo mu psaní činností celoživotně nezbytnou a tvůrčí. Toto psaní sice doplácelo na převahu autorovy výtvarné práce svým menším rozsahem, přesto však bylo vývojově hybné, žánrově mnohostranné a nezaměnitelně osobité. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Čapek, Josef, -- 1887-1945; 20. století; 1910-1945; česká literatura -- 20. století; české výtvarné umění -- 20. století; literární avantgarda -- Česko; literatura a umění -- Česko -- 20. století; Czech literature -- 20th century; Czech art -- 20th century; avant-garde literature -- Czechia; literature and art -- Czechia -- 20th century; monografie; monographs