Jack na odstřel - Rankin, Ian, 1960- (BB art, 2002)
Poslanec Gregor Jack je přistižen v edinburghském veřejném domě ve společnosti prostitutky. Když se v důsledku toho na politika vrhnou sdělovací prostředky, jeho blízcí utvoří kolem něho ochranný val. Avšak tito přátelé, obzvláště seskupení kolem jeho ženy, sami nejsou tak úplně čistí a bez viny. Kriminální inspektor Rebus zpočátku s poslancem sympatizuje, avšak po následovném zmizení Jackovy ženy začíná aureola mladého poslance dostávat povážlivé skvrny. Někdo se snaží Jacka odstřelit a Rebus chce vědět proč... Vypravěčské prostředky Rankina jsou záměrně strohé, přesto z jeho příběhů dostáváme široké panorama skotského zločineckého podsvětí. Běžné intriky mezi policisty a korupce na nejvyšších místech je tu líčena s chladnou přesností. Kvalitní četba pro milovníky detektivního žánru.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: skotské romány (anglicky); detektivní romány; Scottish fiction (English); detective novels