O problému, který měl nebýt : drogy v socialistickém Československu - Kolář, Jan (Doplněk, 2018)
Kapitoly rozebírají různé problémy související s přítomností drog v komunistickém Československu. Autor nás právě touto knihou přesvědčí, že problém toxikomanie zdaleka není otázkou postsametového otevření hranic, ale má kořeny podstatně starší. Kniha mapuje, jak to všechno u nás začalo. K jakým látkám měli českoslovenští toxikomané přístup, k jakému jednání je jejich závislost dováděla a jak na to reagovala československá odborná veřejnost, rozhodovací orgány, ale i kultura a média. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 1961-1989; 1948-1989; drogy -- Československo; návykové látky -- Československo; drogově závislí -- Československo; drogová závislost -- Československo; protidrogová politika -- Československo; drugs of abuse -- Czechoslovakia; addictive drugs -- Czechoslovakia; narcotic addicts -- Czechoslovakia; drug dependence -- Czechoslovakia; drug and narcotic control -- Czechoslovakia; Československo -- společnost a politika -- 1948-1989; Czechoslovakia -- society and politics -- 1948-1989; monografie; monographs