Citlivý pomocník : vysoká citlivost v pomáhajících profesích - Sand, Ilse (Portál, 2018)
Kniha je psychoterapeutickou rukovětí pro citlivé lidi v pomáhajících profesích. Učí je komunikovat s blízkým člověkem, klientem, pacientem či kýmkoliv, kdo potřebuje vyslechnout, psychologicky podepřít a podpořit. Autorka ve své knize popisuje, jak můžeme citlivě pomoci druhým a jaký typ komunikační podpory zvolit při depresích, úzkostech, obavách, různých trápeních či nedostatku sebedůvěry. V této souvislosti ukazuje, kdy je dobré druhého vyslechnout, kdy být v takové komunikaci aktivnější a kdy naopak pasivnější či jakým způsobem rozhovor začít a jak ho nejlépe vést. Čtenář zde najde také rady, jak projevit svou empatii a okamžité emociální pouto. Kniha přináší i ukázky krátkých modelových dialogů.
Keywords: pomáhající chování; interpersonální komunikace; empatie; senzibilita; psychická odolnost; helping behavior; interpersonal communication; empathy; sensibility; psychic resistance; příručky; handbooks and manuals