Deprese, odkaz předků : transgenerační přenos - Tenenbaum, Sylvie (Portál, 2018)
Deprese může kdykoli postihnout kohokoli z nás. K jejímu překonání navrhuje autorka ojedinělý přístup. Během své praxe zjistila, že mnoho případů deprese je svým původem "transgenerační", tedy vyvoláno rodinnými tajemstvími, smrtí blízkých osob, kterou členové rodiny řádně neodtruchlili, genealogickým opakováním a tak podobně. Srozumitelným jazykem a na základě příkladů z práce s klienty vede autorka čtenáře k tomu, aby se osvobodil od negativních vazeb, které mu brání přerušit řetězec utrpení a zajistit, aby další generace nestrádaly. Popisuje metodu sociogenogramu a práci s ním při odhalování skrytých kořenů deprese. Knihu ocení nejen lidé s touto poruchou, ale i jejich terapeuti, a všichni čtenáři se zájmem o vliv životů našich předků na náš současný život. Sylvie Tenenbaum je francouzská psychoterapeutka s pětatřicetiletou praxí. Nakladatelská anotace.
Keywords: deprese; psychická traumata; emoce; mezigenerační vztahy; tabu; psychologie rodiny; psychoterapie; epigenetika; depression; psychic trauma; emotions; intergenerational relations; taboo; psychology of family; psychotherapy; epigenetics; transgenerační přenos -- transgenerační terapie; monografie; monographs